Okulumuz E-Güvenlik Politikası

10.01.2023 279

TOKİ HAYME ANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

E-GÜVENLİK (E-SAFETY) OKUL POLİTİKASI VE KURALLAR

(SCHOOL E-SAFETY POLICY AND RULES)

AUP (ACCEPTABLE USE POLİCY) KABUL EDİLEBİLİR KULLANIM POLİTİKASI

 

E-Güvenlik (E-Safety) Politikamız

            TOKİ Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; çağımızın gelişen teknoloji dünyasının fırsatlar ve çevrim içi aktif öğrenme ortamları oluşturma gibi faydaları olduğunu bilen ve teknolojiyi öğrenme ortamlarına entegre eden bir okuldur. Teknoloji bahsi geçen faydaların yanı sıra tüm paydaşlar için tehlikeler de arz eden bir olgudur. Bu sebepledir okulumuz teknoloji kullanımından taviz vermeden güvenli çevrimiçi ortamlar oluşturmak, paydaşları tehlikelerden korumak için E-Güvenlik Okul Ekibi kurulmuştur. Bu ekibin çalışmaları ve okul müdürünün denetimi ile E-Güvenlik Okul Politikası ve Kuralları tüm paydaşların yararı için işbirliği ile oluşturulmuştur.Tüm paydaşlarımız BT araçları ve internet kullanımında kurum kültürümüzü ve milli değerlerimizi vazgeçilmez derecede önemsemekte ve bu araçların kullanımında bilimsel etik değerlere uymayı kabul etmetedir. Okulumuz içerisinde her alanda güvenli internet ulaşılabilir düzeydedir. 21. Yüzyıl temel bilişim ve iletişim becerilerine tüm paydaşların sahip olması için okulumuzda çeşitli aktiviteler ( uzman eğitimleri, öğretmenlerin e-güvenlik sertifika donanımına sahip olmaları, çeşitli yaygınlaştırma ve farkındalık çalışmaları)  yapılmıştır ve yapılmaya devam edilecektir. Okulumuzun bu anlamda temel politikası; çağın gerekliliği olan iletişim ve bilişim becerilerine sahip, bu becerileri aktif örenme ortamlarında sergileyen, araç olarak tüm donanımı paydaşların güvenli kullanımına sunan, E güvenlik kurulu ile gerekli planlamayı yapıp yöneten, Milli ve insani değerleri benimseyen eğitim öğretim faaliyetleri yürütmektir.

Amaç:

·         TOKİ Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; çağımızın tüm akıllı donanımlarının (bilgisayar, cep telefonu, tablet, diz üstü bilgisayar vb.) kullanımında paydaşlarımızın e-tehlikelere karşı korumak,

·         Teknolojinin hızla ilerlemesi ile birlikte özellikle gençlerin uygunsuz içerik ve siber suçlarla mücadele noktasında istendik tutum ve davranışlar edinmesine yardımcı olmak,

·         Okulumuzdaki tüm paydaşların çevrimiçi tedbirlerinin güvenli ve standardizasyona sahip olabilmesi için e-güvenlik kuralları belirlemek,

·         Teknoloji ve internet kullanımının günlük yaşamımızın bir parçası olması nedeni ile riskleri bilmek ve yönetmek konusunda tüm paydaşlar bilinçlendirmek,

·         Tüm paydaşların çağımızın dijital donanımlarına sahip olmasını sağlamakla birlikte dijitalleşmenin güvenlik önlemleri doğrultusunda gerçekleşmesini sağlamak,

·         Dijital teknolojilerin sağladığı fırsatlardan güvenli bir şekilde yararlanılmasını sağlamak,

·         E-Güvenlik politikamız tüm paydaşlarımızın (öğretmen, öğrenci, veli, personel, ziyaretçiler) korunması için oluşturulmuştur.

 

Paydaşlarımızın Sorumlulukları:

      Okulumuzdaki tüm paydaşlarımızın(öğrenci, öğretmen, veli, personel, ziyaretçi) ortak bir hareketle okul e-güvenlik kurallarına bağlı kalarak, inisiyatif alarak üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi beklenmektedir. Tüm alanlarda olduğu gibi e-Güvenlik alanında da ortak hareket etmek; buradan gelecek tehlikelere karşıönleyiciliğinin artması noktasında oldukça gereklidir. E-Güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak, kuralları bilmek, edinilen bilgileri tutum ve davranışa dönüştürmek ve yaygınlaştırılmasına destek olmak tüm paydaşların sorumluluğudur.

·         Oluşturulan e-güvenlik kurallarını bilmek ve onları uygulamak,

·         E-Tehlikelerin ve teknoloji bağımlılığının farkında olmak ve onlarla mücadele etmek,

·         Teknoloji kullanımında olumlu modelleri örnek almak,

·         Kişisel ve ya kurumsal teknolojik aletlerin kullanımında özenli ve titiz davranmak,

·         Ders içerikleri ile dijitalleşmeyi bütünleştirerek aktif çevrimiçi öğrenme ağlarını ve teknolojinin kullanımını yaygınlaştırmak,

·         Okul e-Güvenlik politikaları çerçevesinde e-tehlikelere, siber suçlara maruz kalan paydaşları tespit edip bu durumdan korunmasına yardımcı olmak,

·         E-Güvenlik alanında kişisel mesleki gelişim için sorumluluk almak,

·         Çevrim içi ve çevrim dışı başkalarının düşüncelerine saygı duymak,

·         Karşılaşılan sorunlarda e-güvenlik konusunda deneyimli paydaşlardan destek almak,

 

Çevrimiçi İletişim ve Teknolojinin Daha Güvenli Kullanımı

Okul WEB sitesinin ve Sosyal Medya Hesaplarının Yönetilmesi:

·         TOKİ Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web sitesi ve sosyal medya hesaplarında okulumuzun adresi, e posta adresi, telefon ve faks numaraları bulunmaktadır.

·         Paydaşların iletişim bilgileri kesinlikle bu ağlardan paylaşılmayacaktır.

·         Yayınlanan içeriklerin denetimi ve Okul Müdürü tarafından yapılacak, uygun olmayan içerikler ve doğru olmayan bilgiler yayınlanmayacaktır.

·         Paylaşımlarda Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Fikri ve Sanat Eserleri Kanunu ve diğer ilgili kanunlar ile Türk Örf ve Adetlerine uygun olmasına dikkat edilecektir.

·         Web sitesinin yönetiminde Okul İnternet Sitesi Yönergelerine uyulacaktır.

·         Öğrencilerin okulun kültürel, sosyal, sportif vb. eğitim-öğretim faaliyetlerinde yaptığı çalışmalar ve bu çalışmalara ait öğrenci fotoğrafları okulun panolarında ve okul internet sitesinde yayınlanacaktır. İlgili izin veli-okul sözleşmesiyle birlikte okul idaresince veliden alınacaktır.

·         Okul internet sitesinin yönetici hesabına giriş yaparken kullanılan parola-şifreler güçlü parola oluşturma kurallarına uygun bir şekilde oluşturulacaktır. İlgili yönetim paneline bakanlık MEBBİS sistemi kişisel parolalarıyla girildiği için yönetim paneli için yetki verilen kişiler MEBBİS kişisel parolalarının güvenliği hususuna özen göstereceklerdir.

·         Okul paydaşlarını ilgilendiren tüm içerikler ancak gerekli kontrol ve onay süreçlerinden sonra paylaşılabilecektir.

İnternetin/Cihazların Uygun ve Güvenli Kullanımı:

·         İnternet kullanımı eğitimi destekleyecek nitelikte güvenli ve koruyucu paketlerler desteklenerek tüm öğrenci ve öğretmenlerin eğitimsel ihtiyaçlarına cevap verir nitelikte olacaktır.

·         Okulda internet kullanımının temel amacı eğitimi geliştirmesi ve öğrenme ortamlarını çeşitlendirmesi olacaktır.

·         Öğretmenler çocukları korumak amacı ile güvenli internet bilgisine sahip olacak, etkileşimli tahta da internet kullanımı öğretmenlerin sorumluluğunda olacaktır.

·         Tüm cihazların kullanımı AUP politikasına uygun olarak gerçekleştirilecektir.

·         Tüm eğitim personelleri gerek evde gerekse okulda öğrencilere web sitelerini, araçlarını ve uygulamalarını kullandırtmadan önce daima kontrol edecektir.

·         Öğretmenler tarafından öğrencilere yönelik; güvenli internet kullanımı, bilginin alınması, değerlendirilmesi ve kullanılması süreçlerine dair gerekli bilinçlendirme çalışmaları derslere entegre edilerek yapılacaktır. Öğrencilerin doğru bilginin ayıklanması kazanımını edinmeleri için Eleştirel Düşünme öğretilecektir.

·         Öğrencilerin okul ağını kullanarak internete erişmeleri yasaktır. Okul ağında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından filtreleme uygulanmaktadır.

·          Okul bilgisayarlarında okulun internet ağı dışında bir ağa bağlanmak yasaktır.

·         Okul, öğrencileri ve çalışanlarımızın güvenli ve gizli bir ortamda iletişim kurmalarını ve işbirliği yapmalarını sağlamak için interneti kullanmaktadır.

·         Okula ait hiçbir bilgisayar sistemi sorumsuz bir şekilde veya başkalarının işlerine engel olacak şekilde kullanılamaz.

·         Güvenilir olmayan kaynaklardan bilgisayar ve akıllı tahta sistemlerine yazılım/veri indirilemez ve yüklenemez. Yapılacak her türlü yazılım yüklemesi için onay alınması zorunludur.

·          Kurulu antivirüs programları devre dışı bırakılamaz.

Cep Telefonu Kullanımı:

·         Sene başı öğretmenler kurul toplantısında gündem maddesi olarak cep telefonu kullanımı maddesi görüşülmüştür. Öğretmenler cep telefonlarını pedagojik araç olarak gerektiğinde kullanmaları, ancak ders saatleri içinde öğretmenlerin acil durumlar dışında kullanmamaları kararı oy birliği ile alınmıştır.

·         Öğrencilere, kişisel cihazların ve cep telefonlarının güvenli ve uygun kullanımı konusunda eğitimler verilmiştir ve verilmeye devam edilecektir.

·         Bilişim araçlarını, okul yönetimi ile öğretmenin bilgisi ve izni dışında konuşma yaparak, ses ve görüntü alarak, mesaj ve e-mail göndererek, bunları arkadaşlarıyla paylaşarak eğitim-öğretimi olumsuz yönde etkileyecek şekilde kullanmak aynı zamanda okul ders saatleri içerisinde telefon bulundurmak kesinlikle yasaktır.

·         AUP politikası gereği cihazların nasıl kullanılacağı ve kullanılamayacağına dair önlemler alınmıştır.

·         Alınan önlemlere rağmen telefonunu teslim etmeyen öğrencilerin yaşayacağı hasar ve çalınma durumunda okul idaresinin bir sorumluluğu yoktur.

·         Öğrenci ebeveynini arama gereği duyarsa; sınıf rehber öğretmeni veya okul idaresine bilgi verecek ve sorumlu kişiler tarafından iletişim sağlanacaktır.

·         Tüm bu kuralların gerekliliği hakkında veliler bilgilendirilecektir.

·         Okulumuzda ziyaretçilerin izin almadan resim, video ve ses kaydı alması yasaktır.

·         Ziyaretçiler kişisel iletişim cihazlarını AUP politikalarına uygun kullanmakla yükümlüdür.

Okulumuzda Fotoğraf/ Video Çekimi ve Yayınlanması:

·         Okulumuzda öğrencilerin kaydı esnasında K.V.K.K. gereği tüm velilerden onay alınmaktadır. Bu onay doğrultusunda öğrencilerin eğitim ve öğretim süreçlerine dair tüm aktivitelerinin görsellerinin paylaşımı veli tarafından kabul edilmiş sayılır.  Tüm bu paylaşım işlemleri E-Güvenlik Kuralları çerçevesinde yapılacaktır.

·         Okul idaresi tarafından görevli kılınanların haricinde okul sınırları içerisinde video ve fotoğraf çekimi yasaktır.

·         Okul Web Sitesi ve sosyal medya ağlarındaki görsellerin paylaşılması Müdür denetiminden sonra olacaktır.

Personelin Katılımı ve Eğitimi:

·         E-Güvenlik politikasına tüm personelin katılımı resmi olarak sağlanacak ve tartışılacak ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilecek ve vurgulanacaktır.

·         Personel okul internet ağının kullanılmasından ötürü internet trafiğinin izleneceğinin farkında olacak ve kullanımının sorumluluğunu üstlenecektir.

·         Personellere yönelik güncel E-Güvenlik eğitimlerinin uzmanlar tarafından verilmesi sağlanacaktır.

·         Personel çevrimiçi etkinliklerinin itibarlarına etkilerini bilerek AUP politikasına uygun davranışlar sergileyeceklerdir.

Öğrencilerin Katılımı ve Eğitimi:

·         Öğrencilerin E-Güvenlik Kurallarına uygun hareket etmeleri için AUP politikalarını öğrenmeleri ve bu yönde tutum-davranış sergilemeleri sağlanacaktır.

·         Öğrencilere e-güvenlik eğitimleri verilecek, farkındalığı arttırmak için sistemli olarak farkındalık çalışmaları yürütülecektir.

·         AUP politikaları geliştirilirken öğrencilerin katkıları aranacaktır.

·         Her sene başında öğrencilere önce E-Güvenlik Kuralları ve güvenli erişim bilgileri verilecek daha sonra internet kullanmaları sağlanacaktır.

Şikâyetlerin İncelenmesi:

·         Okul, e güvenliği sağlamak için gerekli tüm önlemleri alacaktır. Bununla birlikte uygun olmayan yollarla izin alınmamış materyallerin okul bilgisayarlarında ve iletişim cihazların görülmesi olasıdır. Okulumuzda filtreleme ve güvenlik önlemleri alınmış olmasına rağmen bu tarz uygunsuz içeriklerin bulunmayacağı garantisini vermek teknolojinin sınırsız değişim ve erişim içeriğine sahip olması nedeni ile imkansızdır. Okulumuzda gerekli önlemler alınmasına rağmen bu durumun yaşanmasında sorumluluk okulumuza ait değildir.

·         Personellerin ve öğrencilerin e-güvenlik kurallarını ihlal etmeleri durumunda okul idaresine bilgi verilmelidir. Herhangi bir e-güvenlik şikayeti için ilk etapta okul idaresine başvurulacaktır.

·         Okulun tüm üyeleri, çevrimiçi / siber zorbalık vb. dahil olmak üzere karşılaşılabilecek çevrimiçi risklerin çeşitliliğinden haberdar edilecektir.

·         Çevrimiçi / siber zorbalık ile ilgili şikayetler, okulun zorbalık karşıtı politikası ve prosedürü kapsamında ele alınacaktır.

·         Okulun tüm paydaşları yaygınlaştırma araçları kullanılarak AUP politikaları hususunda bilgilendirilecektir. Bu konuda gerekli eğitimler tüm paydaşlara yönelik verilmeye devam edecektir.

·         Şikâyet ve ihbar prosedürü öğretmenlere, öğrencilere ve velilere bildirilecektir.

·         Okul, çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) olaylarını, uygun olduğunda, okul disiplini / davranış politikasına uygun olarak yönetir.